Julvandring på muséet

Vi fick äran att få gå julvandring på muséet där vi fick se och höra om hur man firade jul i Växjö för lite drygt 150 år sedan.

Det var stor skillnad beroende på om man var rik eller fattig. För de fattiga bönderna som bodde utanför staden var stickade sockar oftast det man fick i julklapp och det finaste man kunde få var ett eget stearinljus. Det enda söta på julbordet var äpplen. Husen och allt som fanns i husen var gjordt av trä och alla bodde i samma rum. I lägenehterna däremot i stan där de lite rikare bodde fanns flera rum och även ett finrum. Där var julklapparna ofta leksaker såsom käpphästar eller också en fint uppsydd kostym. På det stora julbordet fanns sötsaker såsom kakor och karameller. 

Vi fick också tillverka små doftpåsar som vi fyllde med olika juldofter i verkstaden, samt dekorera pepparkakshjärtan med kristyr. Detta var exempel på julpyssel från förr. 

Vi tackar för en fantastiskt julig och trevlig vandring. Vi fick med oss mycket kunskap och julkänslan tilltog med besked.  

Julvandring

Julpyssel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-